Grb Crne Gore

The citizens voice

ePetitions

Change the contrast

Ministarka Tamara Srzentić čestitala svim novinarima i novinarkama Dan novinara Crne Gore

Created: 08-02-2021
„Duga i bogata istorija, 150 godina crnogorskog novinarstva, od prvog broja „Crnogorca“ nas čini izuzetno ponosnim i obavezuje da u javnom interesu kontinuirano snažimo ugled medijske profesije, jačamo medijski pluralizam i slobodu govora.

Sa punim uvažavanjem vaše novinarske profesije ovih dana upoznajem novinare i novinarke u Crnoj Gori kojima želim da, i, mimo ovog dana, ukažem poštovanje i divljenje prema poslu koji radite i koji doprinosi demokratizaciji crnogorskog društva, jačanju slobode govora, ali i crnogorskih institucija. 

Znam koliko vaš posao svakodnevno traži odricanja i koliko ste izloženi velikom broju informacija i dezinformacija, pritisku da brzo, profesionalno i blagovremeno informišete javnost, a da odgovorite novinarskim i profesionalnim standardima i koliko ste često zbog toga izloženi napadima i govoru mržnje u online prostoru. 

Medijska privreda nije ostala pošteđena krize koja nas je pogodila globalno usljed pandemije korona virusa.

Vi ste radili svoj posao bez obzira na egzistencijalnu nesigurnost, intenzivniji radni tempo i pritisak uslijed izvještavanja o COVID-19 bez zaštitne opreme.

Hvala vam na vašem zalaganju i doprinosu koji dajete da naše društvo bude bolje, da informacije dođu do građana, što nas kritikujete, podsjećate, podstičete da budemo bolji i otvarate teme koje čine da uprava bude efikasnija i u službi građana. 
Kao ministarka zadužena za transparentnost i oblast medija, biću otvorena da vas čujem i otvorim dijalog za sve sugestije koje se tiču unapređenja zakonodavnog okvira i medijskog pluralizma. 

I ne samo to, nego ćemo tražiti načine da vam olakšamo posao i pristup informacijama, insistirati na najboljim rješenjima kroz Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama i jačanje transparentnosti institucija, čemu ću tokom mandata biti posebno posvećena. 

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija i Vlada Crne Gore će u 2021. godini  raditi na unapređenju ambijenta za rad medija stvaranjem uslova za održiv i nesmetan rad medija i medijskih organizacija i unapređenje položaja novinara.

U narednom periodu, kroz seriju sastanaka, bićete pozvani da mi predstavite stanje u ovoj oblasti iz vašeg ugla, a zajedno ćemo raditi na rješenjima koja će unaprediti medijsku scenu i vaš položaj u njoj. Neophodna je uzajamna podrška institucija države i medija, a posebno novinara, kako bi svako u svom poslu bio još bolji“ – saopštila je ministarka Tamara Srzentić.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA