Grb Crne Gore

The citizens voice

ePetitions

Change the contrast

Srzentić: Vlada kao efikasan servis u službi svih svojih građana i građanki, inkluzivnu, jednaku i pristupačnu za sve

Created: 08-02-2021
Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, otvorila je danas konferenciju „Razgovor o platformi zajedničkog djelovanja u organizaciji NVO „Juventas”, LGBTIQ Asocijacije Kvir Montenegro, Asocijacije „Spektra”, Udruženja LBTQ žena  „Stana” i Crnogorske mreže smanjenja štete  „Link”.

„Vaša inicijativa, inkluzivna rješenja  i poziv na  zajedničko djelovanje su principi i vrijednosti koje dijelimo. Želimo isto – vladu kao efikasan servis u službi svih svojih građana i građanki, inkluzivnu,  jednaku i pristupačnu za sve'', kazala je Srzentić. 

„Prepoznajem, uvažavam i ohrabrujem sve vaše napore da uložite znanje, iskustvo i svoju ekspertizu, u izradu platforme koja će našoj Vladi pomoći da razumije potrebe naših građana i građanki, svih različitosti, svih porijekla i okolnosti.  Mi u javnoj upravi moramo da budemo svjesni posebnosti naših građana i građanki, da bismo pravilno programirali i sprovodili svoje javne politike. Uvjeravam vas da će preporuke koje ste donijeli biti korišćene prilikom kreiranja javnih politika Vlade, a da će javna uprava biti inkluzivna i odgovorna da svaka osoba osjeća pripadnost javnom sektoru“, poručila je ona.

Ona je kazala da će Vlada kroz inkluzivne procese  mapirati potrebe i uvijek tražiti različite perspektive, uključujući različita mišljenja kako bi to pomoglo u  kreiranju ravnopravnih servisa javne uprave.

Kako bi u praksi slijedili ove principe, Srzetnić je najavila da će, u okviru ministarstva biti formiran Istraživački centar za kreiranje javnih politika. „Ovaj novi pristup će nam omogućiti da imamo bolji uvid u svijetove naših građana i građanki i u njihova iskustva, da definišemo probleme i generišemo rješenja kroz kreiranje javnih politika. Očekujem da ćemo u toku implementacije ove ideje pored mapiranja potreba građana, osnažiti i državne službenike da primjenjuju nove metode koje istražuju i uokviruju probleme i generišu rešenja. Ukratko, želimo javne politike koje rješavaju probleme i koje se primjenjuju“, kazala je ona.

Ona je kazala da je, pored reforme javne uprave i digitalizacije, visoko na agendi ministarstva izrada Strategije za unapređenje podsticaja okruženja za NVO. „Zakonodavni preduslovi za saradnju sa civilnim sektorom postoje, međutim, prepoznajemo da postoji prostor za unapređenje saradnje, naročito kada govorimo o učešću predstavnika nevladinih organizacija i javnosti u procesima usvajanja javnih politika. Dodatno, potrebno je kreirati jasnije kriterijume i veću transparentnost procesa u dijelu finansiranja nevladinih organizacija, te organizovati intenzivnije konsultacije u odnosu na unapređenje Zakona o NVO“, saopštila je Srzentić.

Ministarka je poručila da su slobodni mediji i unapređenje medijskih sloboda, osnov  demokratskog društva, kao i EU integracija, te da će Vlada Crne Gore raditi posvećeno i predano na kreiranju kulture slobodnog djelovanja medija i razvoju pluralističkog društva u punom smislu te riječi, prije svega kroz zaštitu novinara/ki, kao i jačanju nezavisnosti lokalnih javnih emitera. „Medijska pismenost i mediji su neraskidivi. Bez medijske pismenosti nema kvalitetnih medija. Pružićemo našu punu podršku i razvoju medijske pismenosti, kao preduslova za postojanje demokratije i aktivnog učešća građana/ki u društvenom životu“, poručila je ona.

MINISTARSTVO JAVNE UPRAVE, DIGITALNOG DRUŠTVA I MEDIJA